ברכת הבשמים מעלי נענע

השאלה: שלום עליכם מקובל שברכת ריח הנענע היא עשבי. והנה קניתי שתיל שכתוב עליו מנטה-נענע גזעו אמנם לא ממש קשה אך הוא עומד, והעלים יוצאים מן הענפים והוא רב שנתי, מדוע לא ברכתו עצי? תודה רבה בברכת התורה.

התשובה

הרב יואל פרידמן | ד' טבת תש"פ 9:48

לאחר שיחה עם אגרונום המכון, מתברר שנענע ומנטה זה היינו הך. הגזע של הנענע הוא עשבוני, וגם אם הוא עומד כיוון שמכל מקום הוא עזבוני יש להחשיבו כגזע רך, ובוודאי אינו דומה לגזע של עץ עו שיח. זאת ועוד, מבחינת הצמח הבודד הנענע אינה מתקיימת 3 שנים ויותר אלא לכל היותר שנה-שנה וחצי. הצמח בכללותו הוא רב-שנתי כיוון שכל הזמן יוצאים צמחים חדשים מן השורש. על כן נראה ישש לברך ברכת עשבי בשמים. ומכל מקום כיוון שיש זנים רבים, אם הינך מסופק אתה יכול לברך 'בורא מיני בשמים', וברכה זו מועילה הן אם בעיקרון היה צריך לברך 'עשבי בשמים' וכן אם היה צריך לברך 'עצי בשמים' (שו"ע, או"ח סי' רטז סעי' ב).

יואל פרידמן