התרעמות על מי שאינו עוצר לטרמפיסטים

השאלה:

עמדתי בתחנת טרמפים בשמש יוקדת במשך חצי שעה. עברה מכונית עם נהג ללא נוסעים, ולא עצרה. המותר לי להתרעם עליו?

התשובה

הרב ד"ר איתמר וורהפטיג |

ראשית, יש לדעת כי אסור להתרעם על חבר ללא סיבה. אמרה זו ידועה בשם הרב ישראל סלנטר, והיא מעוגנת בסוגיות הגמרא בבבא מציעא (עט ע"ב), שדנה במצבים שונים שמצדיקים או לא מצדיקים תרעומת. ובנידוננו, גם אם הנהג צריך או חייב לעצור לטרמפיסטים (כמובא להלן), הרי אם יש לו סיבה מספיקה, אין מקום לתלונה. אם כן יש ללמד עליו זכות,[1] שכנראה הייתה לו סיבה לכך, כגון שמיהר לבית חולים, או שהוא נהג חדש שעוד לא לוקח טרמפיסטים, ואולי מחשש ביטחוני וכיו''ב.

[1].    ראה משנה אבות פ"א מ"ו; שבת קכז ע"א; שערי תשובה ג, סי' ריח; חפץ חיים, הל' איסורי ללשון הרע, כלל ג, ז.