לפני עור במכירת זרעים

השאלה: שלום הרב רציתי לשאול יש ברשותי זרעי ירקות שונים ורציתי לשאול לגבי מכירת זרעי ירקות למי שאינו שומר תורה ומצוות והתלבטתי בשאלה אם זה מותר או לא מכמה סיבות: 1.בגלל הנגיעות בירקות עלים 2. בגלל שהקונים יכולים להיות יהודים שאינם שומרים תורה ומצוות ואז אם עלולים להיכשל באכילת טבל,כלאים וכדומה. בעקרון רציתי למכור את הזרעים לחברת זרעים ישראלית והיא תפיץ את הזרעים (מדובר בעקרון במכירה לאנשים פרטיים שיגדלו את הירקות בגינתם ופחות לחקלאים(ששם יש השגחה של הרבנות) ) הוא שאין חשש ל"לפני עיוור אל תתן מכשול" בגלל זה. תודה הרב ושבת שלום

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ד טבת תשע"ז 8:40

בס"ד

שלום וברכת ד'

הגמ' אומרת שיש "לפני עור" אבל אין "לפני דלפני", דהיינו פעולה שהיא תלויה בעוד אדם באמצע אין אנו חוששים ללפני עור. יש לציין שבנדון שלך מדובר באיסור "מסייע לעוברי עבירה" זה לפני עור, מכיוון שהקונים ימצאו זרעים אחרים בהרבה מקומות אחרים, וא"כ כל האיסור שאפשר לדון עליו הוא מדין "מסייע". כמו כן לעניין נקיות מכיוון שבאופן תיאורטי הם יכולים לנקות את העלים (במאמץ), א"כ אין כאן איסור של מסייע גם כן. על כן אתה יכול לשווק את הזרעים בודאי לחברה (שהיא לפני דלפני) וכן גם לאנשים פרטיים שיכולים לנקות או אולי יהיה גידול נקי מחרקים (גם זה קורה מדי פעם אפילו בשטח פתוח).