ספר יהושע וחמשת חומשי תורה

השאלה: שלום לכבוד הרב, התחלתי לאחרונה ללמוד בעז"ה ספר יהושוע ועלתה בי שאלה מעניינת, מדוע מפסיקה התורה ערב הכניסה לארץ עם מות משה ולא נמשכת לימי ישראל בארץ בהנהגת יהושע? תודה מראש.

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"ט ניסן תש"פ 21:11

ב"ה

שלום וברכה

בשאלתך אתה מכוון לדברי הגמרא בנדרים שאמרה ש"לולי שחטאו ישראל לא ניתנו להם אלא חמישה חומשי תורה וספר יהושע, שערכה של ארץ ישראל הוא", כלומר ספר יהושע מבחינה מהותית מהווה אכן את ההמשך הישיר של חמישה חומשי תורה. אולם חמשת חומשי תורה הם תורתו של משה כפי שאומר הנביא "זכרו תורת משה עבדי", ובחינתו של משה היא שונה מבחינתו של יהושע, כל מנהיג לפי עניינו, "פני משה כחמה ופני יהושע כלבנה", לכן על אף שמטרת היציאה ממצרים היא הכניסה לארץ וההיאחזות בה. ישנו שינוי בדרכי ההנהגה בין המדבר לארץ ישראל, שינויי מנהיגות בין משה ליהושע, שינו באוכל שאוכלים- אכילת המן לעומת אכילת תבואת הארץ, הצורך המשמעותי יותר בכיבוש, מלחמה וחלוקה ועוד. לכן על אף שספר יהושע מהווה המשך ישיר לחמישה חומשי תורה, דרך ההנגה שלו שונה, ולכן יש להפריד ביניהם.

בברכה

דוד