קרינה בעת טיסה לאישה בהיריון

השאלה:

אחד מפוסקי ירושלים המובהקים אמר לפני כשנתיים ביום עיון לרבנים, כי לאישה מעוברת עדיף להימנע מטיסות, בין היתר בשל הקרינה שיש בטיסה. בהקשר לזה הוא אמר, בשם כבוד הרב הד"ר, שהקרינה בטיסה היא הרבה יותר מבצילום רנטגן (הוא נקב ביחסיות גדולה מאוד – אינני זוכר כמה, לכן לא כתבתי). לפי"ז, הוא טען, כשם שנמנעים מאוד מצילום רנטגן לאישה בהיריון, כ"ש יש להימנע מטיסות. קראתי קצת על הנושא, ולא מצאתי שיש להימנע מלטוס בגלל הקרינה, אלא א"כ מדובר בטיסות רבות (כגון אצל דיילות וכדומה). משום כך אני תוהה שמא בדברים שנאמרו בשם הרב הד"ר, הרב הפוסק הנ"ל לא דייק דיו.

התשובה

הרב ד"ר מרדכי הלפרין |

א. בכינוס הבינלאומי החמישי לאתיקה רפואית יהודית שהתקיים בסן פרנסיסקו שבארה"ב בפברואר 1994, הרצה על הנושא פרופ' אדוארד טלר (הידוע גם כ'אבי פצצת המימן'). בהרצאתו הוא הראה כפיזיקאי מומחה שהקרינה הקוסמית שאליה נחשפים אנשים הטסים מעל האוקיינוס האטלנטי גדולה יותר מהקרינה של כמה צילומי רנטגן. הוא העיר שמסיבות עלומות, אינפורמציה חשובה זו איננה זמינה לציבור, ותהה – מדוע?

ב. כמות כזו של קרינה איננה נחשבת למזיקה לאדם, בדיוק כמו כמה צילומי רנטגן. אומנם בקרב נשים בהיריון אנו נמנעים גם מקרינה מועטת זו, וככלל, אנו נמנעים מצילומי רנטגן לא הכרחיים. כך לדעתו יש להתייחס גם לטיסת אישה מעוברת מעל האוקיינוס האטלנטי.[1]

[1].     ראו מאמר שהתפרסם כעשור לאחר ההרצאה הנ"ל: Barish, R. J. (2004). In-flight radiation exposure during pregnancy. Obstetrics and gynecology, 103(6), 1326–1330.

        כמו כן ראו את המלצות האיגוד האמריקני לגינקולוגים ומיילדים בנושא, המביא את ההנחיות המעודכנות (2014) של המשרד הפדרלי לרגולציה של בטיחות בתעופה FAA: https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Obstetric-Practice/Air-Travel-During-Pregnancy?IsMobileSet=false