תחנון מנחה ערב יום העצמאות

השאלה: שלום הרב ראיתי במאגר שאילות ותשובות באתר זה על יום העצמאות שלא אומרים תחנון במנחה ערב יום העצמאות אך ראתי בכמה מקומות מובא שהרב צבי יהודה הורה כן להגיד כי זה יום הזיכרון ויש פחות שמחה אז מה הדין . אלו הם המקורות למה שמובא על הרב צבי יהודה:ר"ש אבינר )עורך(, שיחות הרצי“ה: מדינת ישראל, גליון 34 ,עמ' 7 ;הנ"ל, עטורי כהנים, 97 )אדר תשנ"ג(, עמ' 25 ;הנ"ל )עורך(, שיחות הרב צבי יהודה: מועדים, ב, ירושלים תשס"ז,עמ' 150-149. תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ו' אייר תשע"ז 0:08

בס"ד

שלום וברכת ד'

למרות שהתשובה כבר נכתבת לאחר תפילת המנחה בכו"א כדאי לענות על מנת ללמוד לשנים הבאות.

א. על אמירת תחנון במנחה לפני טו באב, טו בשבט ולג בעומר נחלקו האחרונים יש שטענו שרק בימים עצמם אין לומר תחנון אבל בערב קודם שאין בו אור המקיף יש לומר תחנון, וכך נקט האדר"ת ועוד פוסקים רבים. אמנם יש שפטרו גם במנחה וכך נראה שכתב המ"ב ונראה שכך גם נוהג היום העם שאין אומרים תחנון בערב הימים הנ"ל. אמנם הלכתית נראה שיש מקום גדול לומר.

ב. ברור שיום העצמאות איננו טוב יותר מאשר לג בעומר, טו בשבט וטו באב (לעניין תחנון) ועל כן לכאורה היה צריך לומר תחנון בערב יום העצמאות, וכך נקט הרב צבי יהודה קוק זצ"ל (שהושפע בהרבה מפסיקות האדר"ת זצ"ל שהיה חותנו של אביו הרב אברהם יצחק הכהן קוק זצ"ל).  אבל העם מקיל בתחנונים ועל כן רבים נהגו שלא לומר בערב יום העצמאות. וראיתי שכך נפסק בהוראות בית הדין טריפולי שאין לומר תחנון במנחה ערב יום העצמאות. על כן נראה שהלכתית ראוי להגיד אבל אם מתפלל אדם בבית כנסת שלא אומרים אין להתעקש על כך.

מועדים לשמחה וגאולה שלמה