תפילה

השאלה: שלום כבוד הרב, יש לי בעיה קטנה הנקראת בשפה הרפואית בעיית קשב וריכוז. לפני עוד פחות משנה, בהיותי סטודנט חילוני, לא הייתי יכול להתרכז בשיעור או במורה ללא כדור ריטלין או דומא לו. כיום אני חוזר בתשובה טרי, משתדל להתפלל 3 תפילות ביום אך הבעיה הזאת מאוד מקשה עליי להתרכז בתפילה. כל דבר קטן מפריעה לי ומוציא אותי מריכוז ופתאום לאחר כמה שורות אני קולט שאני סתם קורא בלי להבין בכלל. ואם התפילה היא בבית מדרש ויש רעש של אנשים שמדברים, גם אם בלחש, אז בכלל אני יוצא מריכוז כללי. הדבר הזה מפריעה לי בחיי היום יום כמעט בכל דבר אבל זה מאז שנולדתי ולכן אני כבר רגיל, אך התפילות זה דבר שדיי חדש אצלי ולזה עדיין אין לי פיתרון ואני מרגיש שאני חייב למצוא אחד כדי להתקדם הלאה. תודה רבה.

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"ד כסלו תשע"ז 15:41

ב"ה

שלום וברכה!

ראשית, ישר כח על המהלך החשוב שעשית על החזרה בתשובה, שהיא חזרה אמיתית למהות שלך.

הריכוז בתפילה הוא ודאי חשוב ועקרוני ומן הראוי להתרכז כראוי בכל חלקי התפילה, עם זאת, הדבר הוא מורכב לא רק לאנשים בעלי תשובה אלא גם לאנשים שבקיאים ורגילים, לחשוב על כל מילה בצורה מסודרת לפני שאומרים אותה זו דרישה רבים שואפים אליה.

באופן מעשי אני מציע שבשלב ראשון לפני שאתה מתחיל את התפילה תתרכז במה שאתה הולך לומר ותנסה לסדר את מחשבותיך ורק אז תתחיל להתפלל, ומתוך כך גם אם ישנם חלקים שלא התרכזת בהם אפשר בהחלט להסתמך על תחילת התפילה, ולאט לאט תנסה להוסיף עוד חלקים שאתה מרגיש שאתה יכול להתרכז בהם יותר.

והעיקר היא ההבנה שמדובר בתהליך שאורך זמן, ובעז"ה תצליח לךהגיע לשלב שבו אתה מצליח להתרכז בכל התפילה.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר