לקיחת דגימות קורונה בשבת

השאלה:

האם מותר לקחת דגימות קורונה בשבת? האם מותר להעביר את הדגימות למעבדה?

הקדמה

לאור שאלות רבות העולות מתוך רצון לשמור את קדושת השבת יחד עם מתן המענה הרפואי הנדרש – להלן קובץ תשובות שניתנו בימי מגפת הקורונה ב'מגן דוד אדום'. התשובות נערכו ונלקטו על ידי הרב יוסף בן שחר, מרכז ועדת ההלכה של מגן דוד אדום.

התשובה

הרב יוסף בן שחר |

מותר וצריך לעשות את כל הנדרש כדי שכל הזקוקים לדגימה ולבדיקה יידגמו בהקדם, והבדיקה תועבר למעבדה בסמוך לדגימה. גם בשבת קודש. מה שאפשר לעשות בשינוי – לעשות בשינוי (הקשה בגב האצבע או באמצעות חפץ כלשהו וכד'). מה שאפשר להכין מראש – להכין מראש.

פעולות מנהלתיות שניתן לדחות לאחרי השבת, בלי לפגוע באיכות הבדיקות ובאמינותן – אין לבצע בשבת (כמו רישום שעות המשמרת וכל כיוצא בזה). במקום שנדרשת כתיבה והיא חיונית, ואפשר לרשום ע"ג טלפון, זה עדיף. אם נדרש רישום במחשב, עדיף במחשב נייד. רישום שנדרשת לו שמירה, לא לבצע שמירה ידנית יזומה (Ctrl-s), אלא לתת למחשב לשמור, ככל שניתן להגדיר לפני שבת שתהיה שמירה אוטומטית בהפרשי זמן קצרים. כשיש נתונים שצריך לשמור/לתעד, וניתן לצלם (דף כתב יד או העתקה ממסמך וכד'), עדיף לצלם מאשר לרשום. כשיש צורך להעביר הודעה חיונית לאדם (כמו שינוי כתובת לדוגם וכיו"ב), עדיף לעשות זאת בשיחת טלפון. הודעה שמיועדת לקבוצה, עדיף בווטסאפ וכד' (ולא בכמה שיחות).

תזכורת עקרונית: בכל מקום ששינוי עלול לגרום לעיכוב שפוגע בפעילות ההצלה – יש לעבוד כרגיל.