ביכורים- עלון מידע תורני מדעי מבית מכון התורה והארץ
ביכורים- עלון מידע תורני מדעי מבית מכון התורה והארץ

חדשות ועדכונים

עובדים זרים במשק חקלאי- 3

עובדים זרים במשק חקלאי- 3 / הרב דוד אייגנר

בדף זה נפרט את הפעולות שמותר לומר לגוי לעשותן בשבת במשק חולבות (בקר וצאן).

במקרה של צער בעלי חיים מותר לומר לגוי שיעשה את הפעולות הנחוצות על מנת למנוע צער זה. לכן:

  • מותר לומר לגוי לחלוב את בעלי החיים בשבת, ולתפעל תקלות במערכת החליבה, ואף להתקשר לטכנאי גוי במקרה הצורך, יש לפעול כפי ההנחיות של מערכות הכשרות על מנת להימנע מ'חלב עכו"ם'.
  • מותר לומר לגוי לטפל בבעלי חיים חולים, ולעשות את כל הדרוש עבור החלמתם (גם מלאכות שאסורות מהתורה כגון תפירת פצעים, מריחת משחות וכדומה).
  • מותר לומר לגוי שיטפל 'טיפול תומך' בבעלי חיים.
  • במקרה של וולד שאינו יונק מותר לומר לגוי שיעשה את כל הפעולות הדרושות כדי שהוולד יינק.
  • מותר לומר לגוי שיעשה את כל הפעולות הנחוצות עבור ממליטה, ולטפל בכל צרכי הוולד (כגון: הוצאתו מאזור הממליטות, חטוי טבור).

מכון TV

שיחה עם הרב דב ביגון בנושא התשובה

אורך הסרט: 12:54 ד'

שיחה של הרב דב ביגון בנושא התשובה, עם מערכת 'ביכורים' - עלון תורני מדעי מבית מכון התורה והארץ.

מכון התורה והארץ לשירותך

מתכוננים לשמיטה 5/ אגרונום מוטי שומרון

הקדמת נטיעות

כל בעל מטע מעוניין להתחיל בשיווק היבול מוקדם ככל האפשר, מבחינת גיל המטע. ישנו איסור הלכתי להנות מהפירות, בכל צורה שהיא, כל עוד הם נחשבים פירות ערלה, דהיינו, כל הפירות שחנטו בתוך שלוש השנים הראשונות של העץ. כיום מקובל לגדל הדרים ושאר סובטרופים (ובמשתלות רבות גם נשירים) בשקיות המחוברות לקרקע ומפוקחות ע"י הרבנות ( בתחתית השקית ישנם חורים מיוחדים) . כאשר נוטעים עץ העומד בכללי ההלכה, ניתן למנות לו שנות ערלה מהשלב בו היה מחובר לקרקע "ולהרוויח" שנת ערלה אחת ולעתים אף יותר. לקראת שנת השמיטה ישנה עליה בביקוש לשתילים (כך היה בעבר) ולא תמיד היצרנים הצליחו לספק את הביקוש. "החכם – עיניו בראשו" ולכן מומלץ שלא לאחר בביצוע הנטיעות החדשות ולהקדימן ככל האפשר, כדי שניתן יהיה להתחיל בשיווק הפרי מוקדם ככל האפשר ולהתחיל להחזיר את ההשקעות.

שתיל שיוצר במשתלה השנה (תשע"ג) ונמצא תחת פיקוח של הרבנות מתחילתו, הפרי שיחנוט החל מט"ו בשבט תשע"ו יהיה מותר באכילה. הפרי שיגדל במהלך שנת השמיטה יהיה אסור באכילה וטוב יעשה החקלאי אם ירסס את הפרחים ויגרום לנשירתם, וכך ימנע היוצרות של פירות ערלה וגם לא יצטרך לבצע פעולות מיותרות במהלך שנת השמיטה. גל הפריחה שיחנוט לאחר ט"ו בשבט תשע"ו יהיה מותר באכילה ובשיווק.