ביכורים- עלון מידע תורני מדעי מבית מכון התורה והארץ
ביכורים- עלון מידע תורני מדעי מבית מכון התורה והארץ

חדשות ועדכונים

הלכות גוי במשק- 4- בעלי חיים במרעה

הלכות גוי במשק- 4- בעלי חיים במרעה / הרב דוד אייגנר

בפינה זו נעסוק באמירה לגוי בשבת במקרים של בעלי חיים במרעה.

בפינות הקודמות הגדרנו שמותר לומר לגוי לעשות מלאכות עבור בעלי החיים כשמדובר במקרים של צער בעלי חיים או כשיש סבירות גבוהה לכך, לכן:

- מותר לומר לגוי שיעבור בשבת בשטח, ויבדוק האם ישנן המלטות, יסייע לממליטה, ובמקרה הצורך יביא את הוולד לדיר או לרפת, גם אם מדובר בשטח שאין בו עירוב והמרחק עולה על תחום שבת.

- וכן ניתן לומר לו שיבחן האם ישנם בעלי חיים שחולים ויש צורך לטפל בהם.

- תיקון גדרות בשבת: כשמגלים בשבת שישנן גדרות קרועות ויש חשש שמא בעלי חיים ייגנבו או יאבדו, מותר לומר לגוי באופן עקיף שיתקן את הגדרות.

- מותר לומר לגוי לכנס בשבת את בעלי החיים מהמרעה, ואף מותר לומר לו לקשור את השער לאחר הכנסתם.

מכון TV

נתינת מעשר עני

אורך הסרט: 2:19 ד'

מכון התורה והארץ לשירותך

מתכוננים לשמיטה 7- היערכות לטיפול בכרם בשמיטה

מקובל כיום לבצע זמירה בחורף בכל זני הגפן, הן בגפן מאכל והן בגפן יין. מטרת הזמירה היא לשמור על מבנה מתאים של הצמח וקבלת כמות פריצות מיטבית, כדי להבטיח קבלת יבול כמותי ואיכותי בהתאם לכל זן.

בשנת השמיטה אסור לזמור את הכרם כנהוג בכל שנה. בעבר נעשו ניסויים וגם כיום מבוצעים ניסויים ותצפיות, כדי לנסות ולמצוא דרכים לשימור הכרם בשמיטה ולאחריה. הקושי הוא גדול, היות והימנעות מוחלטת מזמירה עלולה לגרום בזנים מסוימים לנזק ארוך טווח, ומאידך ביצוע הזמירה לפני שנת השמיטה אפשרי רק בזנים בהם היבול נבצר לפני ראש השנה. במקרה זה הדבר כרוך בשני סיכונים משמעותיים , האחד, מבחינה טכנית קשה לבצע זמירה, גם באמצעות מיכון , כאשר הצמח מכוסה בעלווה מליאה. הסיכון השני הוא בקבלת פריצות ואף פריחה כאשר הטמפרטורות בסתיו עדין גבוהות. ( במקרה וראש השנה של השמיטה חל כמו ראש השנה תשע"ד ב5 בספטמבר למניינם הסיכון גבוה במיוחד).

בדפון  קצר זה לא אאריך בשיטות הזמירה המוצעות והיתרונות והחסרונות ההלכתיים שבהן, ואמנה רק את העיקריות שבהן :

א. הימנעות מוחלטת מזמירה בשמיטה.

ב. זמירה מוקדמת לפני ראש השנה.

ג. זמירה ידנית חלקית בחורף שנת השמיטה.

ד. זמירה מכנית בשמיטה.

הנושא מורכב מאוד מבחינה הלכתית ומקצועית וכל כורם צריך להכין שעורי בית באופן מדוקדק כבר עתה. יש לבדוק את מצב הכרם בסתיו האחרון (על פי שנת החמה, התאריך הלועזי) ולהתחשב בכך שראש השנה תשע"ה, שמיטה, יחול בתאריך 24/9. בהתאם לכך יש להתחיל כעת  בקבלת החלטות, יחד עם מדריכי הגידול, באופן מושכל, בהתאם לזן, לאזור הגידול וליכולת הטכנית לביצוע.

קבלת החלטות זהירות מחד, והתואמות את דרישות ההלכה מאידך, עשויות לסייע בהתארגנות נבונה לקראת שנת השמיטה הבאה עלינו לטובה.