ביכורים- עלון מידע תורני מדעי מבית מכון התורה והארץ
ביכורים- עלון מידע תורני מדעי מבית מכון התורה והארץ

חדשות ועדכונים

חיוב נתינת מעשר עני / הרב דוד אייגנר

כאמור, השנה, תשע"ד היא שנת מעשר עני.

חיובם של הירקות במעשר עני מתחיל בשעת לקיטתם, לאחר ראש השנה.

חיובם של פירות במעשר עני מתחיל מפירות שיחנטו החל מט"ו בשבט תשע"ד (הדבר מתחיל למעשה רק מפירות הקיץ, ההדרים הנקטפים בחורף כולם הם משנת מעשר שני). יש לתת מעשר עני מכל הפירות והירקות הנקטפים.

 

על פי רוב, דרישות מערכות הכשרות בשווקים הסיטונאיים השונים היא שהחקלאי לא יפריש תרומות ומעשרות במשקו, אלא הכל יעושר בשוק, במקרה זה אין חובה על החקלאי לתת מעשר עני.

חקלאי המשווק בשיווק ישיר לצרכן, וכן מה שהוא צורך באופן פרטי לביתו, חייב להפריש בביתו את כל התרומות ומעשרות, ובכלל זה מעשר עני.

ישנה אפשרות שהובאה בחז"ל, לתת את שווי הפירות לאחר קיזוז עלויות הטיפול בפרי לאחר הקטיף, במקרה זה נותנים את השווי הממוני של המעשר עני שהעני אמור לקבל, באמצעות הסכם הלוואה עם עני.

 

ניתן לבצע נתינת מעשר עני באופן מהודר דרך 'בית האוצר' במכון התורה והארץ, בטלפון מספר: 08-6847325, במכון ישנה אפשרות לבצע תחשיב לכל חקלאי, מהו הסכום שהוא צריך לתת בפועל לעני.

כמו כן, המכון הוציא חוברת ובה תמצית מנהגי והלכות מעשר עני- לצפיה בחוברת לחץ כאן.

 

מכון TV

בדיקת חרקים בתאנים

אורך הסרט: 7:20 ד'

מכון התורה והארץ לשירותך

מתכוננים לשמיטה 6

התארגנות לגידול במצע מנותק

בשנת השמיטה הקודמת היתה דרישה לתוצרת טריה אשר גודלה בחממות במצעים מנותקים. יש להניח שבשמיטה הקרובה, תשע"ה, תגדל הדרישה עוד, וצפוי להיות מחסור בתוצרת.  באופן כללי ניתן לומר כי ישנם יתרונות הלכתיים דווקא לגידול בחממות במצעים מנותקים, הן מבחינת יכולת האספקה הרציפה של תוצרת טריה במשך כל השנה,  והן במניעת יבוא של תוצרת מתחרה.

 

על מנת שתוצרת תחשב, מבחינה הלכתית, לגידול במצע מנותק, חייבים להתקיים מספר תנאים בסיסיים : א. הגידול חייב להיות בתוך חממה בעלת דפנות וגג במשך כל השמיטה. ב. הצמחים חייבים לגדול בתוך כלי גידול ולא בערוגות. ג. חייב להיות ניתוק מוחלט בין כלי הגידול ונוף הצמחים לבין הקרקע. ד. הכרחי מבחינה אגרוטכנית לבצע שיפוע לסילוק מי הנקז (ניתן לנצל את המערכת למיחזור  המים).

 

ישנם פרטים הלכתיים וטכניים רבים הקשורים לשיטת הגידול . אולם אין כאן המקום לפרטם. משרד החקלאות מעודד חקלאים לגדל בשיטה זו בשמיטה, ומקצה מימון לצורך כך, משתי סיבות : א. חיזוק המשק ומניעת יבוא מתחרה. ב. גידול מבוקר וחסכוני במים ובדשנים המונע זיהום מי תהום.

 

השיטה מתאימה לחקלאים רציניים, המסוגלים לנהל משק ברמה מקצועית, תוך בקרת איכות רציפה על כל תהליכי הגידול. על מנת לקבל את המימון יש לפנות בהקדם למשרד החקלאות ולהיערך לביצוע כבר כעת.

שתהיה לכולנו שנת ברכה וצמיחה ונזכה ליבול משולש בזו השנה.