הזכרת היום בשבת

השאלה: שלום כבוד הרב, רציתי לשאול, מבלי להיכנס לטעם המצווה, האם יש חובה הלכתית למנות את הימים בשבוע - אחד בשבת, שני בשבת.... ? במידה וכן -האם החובה הזאת שייכת באופן כללי לעם ישראל שחייב לקרוא לימות השבוע בדרך של ספירה לשבת ( כמו שיש לנו היום ראשון, שני... או שאולי צריך ממש כמו שכתוב אחד בשבת...)? או שהחובה הזאת שייכת לכל יחיד ויחיד שצריך למנות כך את הימים? ( שוב גם כאן האם בכל דרך ספירה או רק בנוסח המדובר "אחד בשבת..."), במידה וכן האם חייב לומר כך בכל פעם שמזכיר את ימות השבוע או רק פעם אחת ביום באופן פורמלי או רק במידה ויוצא לו לחשוב על ימות השבוע חייב רק פעם אחת? האם חייב לומר את זה או מספיק לחשוב על זה? או שהחובה הזאת שייכת גם באופן כללי וגם לפרט? אני מודע לכך שזה מוזכר בשיר של יום אבל נניח ואדם לא נוהג לומר אותו ובכל מקרה גם אם אומר יש עוד פרטים כמו שרואים בשאלות שאשמח לדעת לגביהם, תודה רבה מראש.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ד' שבט תשפ"ד 15:40

בס"ד

שלום וברכה

הרמב"ן (שמות כ, ז) כותב שהמצווה היא למנות אחד בשבת, שני בשבת, דהינו לפחות פעם ביום יש להזכיר שיום זה הוא כך וכך ימים לשבת. לעומ"ז בראב"ע הארוך (שמות כ, א) משמע שאין צורך לומר היום יום שני בשבת, אלא מספיק שיאמר "יום שני" שהוא היום בשבוע. לפי כל ההסברים יש לומר רק פעם ביום ולהזכיר את היום, אין צורך לומר כל פעם היום שני בשבת, אלא באופן כללי לקרוא שם ליום, ומספיק בפעם אחת.