ערלה בפירות של עץ עוזרד

השאלה: בס"ד רציתי לשאול, שתלנו בזמנו בכניסה לבית עץ עוזרר שהגנן המליץ עליו כעץ יפה. (מיקומו הוא מחוץ לגדר החצר, במקום שהוא רשותנו אבל תאורתית מי שברה"ר יכול למעשה לקטוף בלי שנדע). היינו בטוחים שהעץ הזה בכלל רעיל... אבל פתאום נודע לנו מהגנן שפירותיו אכילים (ואולי הוא אף טעים).. אז רציתי לשאול, 1. האם העץ חייב בערלה? 2. האם חייב בתרו"מ? השתילה והכל, מבחינתו בשעתו נעשה ליופי כי חשבנו בכלל שזה עץ רעיל. אבל מי ששתל פיזית זה היה הגנן, אז אולי נעשה לדעתו? תודה רבה!

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י"ג שבט תשפ"ד 8:11

ב"ה

שלום וברכה

כאשר נוטעים עץ מאכל רגיל לשם יופי צריך שהדבר יהיה ניכר שהנטיעה היא לצורך זה, כגון עצי פרי בכבישים עירוניים. אולם בעץ עוזרד המצב פשוט יותר, שכדי שהוא יהיה פטור מערלה, די בכך שגם אתה לא התכוונת לטעת אותו כעץ מאכל, כיוון שלא מקובל לאכול מהפירות שלו. ובמקרה זה גם מחשבת הגנן לא הייתה משנה, בעיקר שמסתבר שגם הגנן התכוון לשם יופי.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב