ספק ערלה בשמן הנעצר בבית הבד מזיתים של אנשים פרטיים

השאלה:

שלום וברכה, מסקנו זיתים והלכנו לבית בד קטן לעשות שמן, שאלתי היא האם יש בכך חשש של תערובת עם עורלה/טבל וכו', מכיוון שבית בד זה עושה שמן לאנשים פרטיים מכל מיני עצים?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | א' טבת תשפ"א 9:13

 ב"ה א' טבת ה'תשפ"א - ר"ח טבת ונר שישי של חנוכה

לכבוד

אלקנה אדלשטייין

שלום וברכה חודש טוב וחנוכה שמח

בתשובה לשאלתך, מלכתחילה רצוי היה לעשות שמן בבית הבד עם אנשים שידוע בוודאות שאינם מוסקים עצי ערלה, וממילא לא יהיה כלל ספק על השמן.

כמו כן יש דרך פשוטה יותר ללכת לבתי בד שדורשים אישור גם ממגדלים קטנים שהעצים שלהם אינם עצי ערלה.

אך כשהדבר לא אפשרי, ניתן להשתמש בשמן ולסמוך על כך ששכיחות הערלה בזיתים היא נמוכה, בצירוף הדעה שגם בערלה הולכים אחר הרוב.

כמו כן, אין לחוש בכך שהכלים של בית הבד נאסרו משום שלעתים סוחטים בבית הבד זיתים של ערלה, ועתה יאסרו את השמן שלכם. כי אף אם נאמר שזית נחשב כדבר חריף שבלע איסור בכלים שסוחטים את השמן. למעשה בצירוף מס' ספקות הלכתיים, אין הוא אוסר מחדש את השמן שלכם.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב