שתילת אוכמניות

השאלה: מה הדרך המומלצת לשתילת אוכמניות לאור המצב ההלכתי עץ/ירק לאור ההמלצה המקצועית לשתול בעציץ נקוב האם עציץ עם צלחת מתחת יחייב בערלה כל בעם שמרימים אותו לצורך תחזוקה וכדומה? בהחלפת עציץ מה לעשות כדי לא להתחייב בערלה? האם אפשר לחבר ספקות? אני גר בבית פרטי

התשובה

הרב יואל פרידמן | י"א שבט תשפ"ד 15:01

שלום,

א. אנחנו מתייחסים לאוכמניות כאל עץ ואין לגביו שום ספק.

ב. אם אתה רוצה לגדל את האוכמניות במצע מנותק - בין אם השתילים במשתלה היו במצע מנותק ובין אם הם היו מחוברים (עם נקב של 2.5 ס"מ בתחתית ועמדו מעל לקרקע) - בכל מקרה מניין שנות הערלה נמשך בעת הנטיעה אצלך במצע מנותק.

ג. אמנם לאחר הנטיעה אצלך במצע מנותק - צריל להיזהר לא להעמיד את השתילים על גבי הקרקע שכן במקרה זה יצטרכו מניין חדש של ערלה. לכן בכל מקרה של תחזוקה או העברת השתיל יש לעשות זאת במנותק מן הקרקע על המרפסת וכדו'.

ד. אם אתה רוצה לגדל בקרקע - כדי להמשיך את מניין שנות הערלה יש לוודא שגם במשתלה השתיל היה מעל לקרקע ועם נקב של 2.5 ס"מ ועם פיקוח על מניין שנות ערלה. ללא כל אלו יש להתחיל מניין חדש של שנות ערלה.

בברכה ובשורות טובות

יואל פרידמן