זריעה ושתילה באותה ערוגה

השאלה: אני מורה בתלמוד תורה , וברצוני לשתול בגינת בית הספר ירקות, מורה נוספת שתלה עם התלמידים זן אחר של ירק והתלמידים שתלו בצורה לא מסודרת ולאורך כל החלקה(כרגע לא ניתן להבחין במיקומים המדויקים - נראה גם שהצמח לא יצמח בכלל) כיצד אוכל לשתול שם משהו נוסף?

התשובה

הרב דוד אייגנר | ט"ו טבת תשפ"ד 10:53

ב"ה

שלום וברכה

לא ברור לי לחלוטין האם מדובר בשתילה או בזריעה, אתייחס לשני המקרים.

במידה ומדובר בשתילים, יש להרחיק בין השתילים טפח וחצי= 13 ס"מ וניתן לשתול מה שהם רוצים, גם אם תיווצר בעין איזושהיא ערבוביה אין לכך משמעות, מכיוון שעיקר ההרחקה היא ממקום הזרע- השתיל.

במידה ומדובר בזריעה, האפשרות המתאימה ביותר היא לוודא שהערוגה רטובה (כדי שתהיה בוודאי נביטה) להמתין מספר ימים ולראות מה נבט, והיכן שלא נבט אפשר לשתול משהו אחר.

אפשרות אחרת היא, אם כי אני מניח שהיא פחות רצויה מבחינתכם היא לעדור את הערוגה ובכך לעקור את כל הצמחים ולאחר מכן לשתול את המין החדש ללא הגבלה, במידה ובכל זאת יצמח מין אחר, יש לעקרו.

בברכה

דוד אייגנר