כלאי הכרם- תפוחי אדמה

השאלה: שלום הרב רציתי לשאול שאלה לגבי כלאי כרם יש לי בבית גפן יחידית שנמצאת מתחת לטרסה ומסככת על גבי הטרסה בגובה רב . ומתחת הסיכוך יש תפוחי אדמה באדמה(לא בעציץ) ועוד שתול לידו רוזמרין ששתול לנוי ועציץ לא נקוב של אוכמניות. והכל נשתל בטעות בלא ידיעה שהדבר אולי אסור ועכשיו נתעוררתי לכך שאולי הדבר אסור. הייתי שמח לדעת מה הדין של כל אחד מהדברים(כולל הגפן).

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"ד שבט תשפ"ד 14:08

ב"ה

שלום ובברכה

בשאלתך הוזכרו שלושה צמחים (מלבד הגפן) רוזמרין, אוכמניות ותפוחי אדמה.

הרוזמרין והאוכמניות מוגדרים בהלכה כעצים, ולכן אין איסור סיכוך של הגפן על גבם.

אכן, לגבי תפחי האדמה חל איסור שהגפן תסכך על גביהם ועליך להטות את ענפי הגפן מתפוחי האדמה. אמנם הגפן ותפוחי האדמה לא התקדשו מכיוון שאנחנו כעת בחורף, הגפן בתרדמת ואין בה ענבים. לא ניחא לך באיסור, שהרי אתה רוצה לתקנו. עוד סעיף להיתר הוא שאם המרחק בין הגפן לתפוחי האדמה הוא מעל עשרה טפחים= 80 ס"מ יש הסוברים שגם כן אין איסור, לכן אין כאן קידוש וחובת שריפה, אלא כאמור חובת הזזת הענפים מעל תפוחי האדמה.

כל זאת כמובן מעבר ל6 הטפחים הסמוכים לעיקר הגפן, ששם אין לזרוע כלל צמחים חד שנתיים.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר