הפרשה ביקב

השאלה: שלום וברכה. במסגרת הפרשת תרו"מ ביקב, אני מגלה קושי בהפרשת תרומה גדולה מן המוקף. הבעיות הן: א) מכלים בתוך אולם ומכלים מחוץ לאולם, ב) המכלים של היין סגורים. ניתן לסמוך על דעות מקילות: א) דעת הרב ישראלי זצ"ל (התורה והארץ ח"ב) שכתב שבזה"ז אין צריך להקפיד להפריש מן המוקף, כיון ושיעור תרומה בזה"ז כלשהוא. ב) הרב עובדיה זצ"ל, בחזון עובדיה, כתב במקרה ולא קיימת אפשרות להפריש מן המוקף, ניתן להפריש שלא מהמוקף לכתחילה. אני מנסה למצוא דרך שניתן יהיה להקפיד להפריש מן המוקף, למרות הבעיות הנ"ל. לכן חשבתי להכין מאית עבור תרומת מעשר, שלא יפרישו מן המוקף. בנוסף, להכין כמות של יין עבור תרומה גדולה, להפריש על כל מיכל ומיכל. הבעיה שלא תמיד ניתן לפתוח את המכלים, ואז עדיין התרומה ניטלת שלא מן המוקף. או במקרה שצריך להפריש מהרבה חביות חלקן גבוהות, שלא ניתן לעבור על כל חבית וחבית. אם השאלה לא מבוררת אפשר להתקשר ואסביר יותר.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ח חשוון תשפ"ד 10:27

בס"ד

שלום וברכה

מקפידים על הפרשה מהמוקף רק בתרומה גדולה. בדיעבד ההפרשה חלה אפילו שלא מן המוקף, אבל יש צורך להשתדל בכך.

תרומת מעשר רק ת"ח מפרישים מהמוקף, ואין צורך כל כך במפעל להקפיד על כך.

עדיף לפני חתימת כל חבית לפני סגירתה להפריש טיפה כתרומה גדולה ואז לסגור ואת תרומת המעשר יפרישו שלא מן המוקף.

אם אי אפשר להפריש תרומה גדולה מהמוקף בחביות יש לקחת מעט בכוסית קטנה מכל חבית ולהניח ליד החבית עצמה ובדיעבד מועיל.