דחיית חתונה בגלל המצב הבטחוני

השאלה: שלום הבת שלי צריכה להתחתן בתאריך 08/11/2023, בעקבות המצב הבטחוני, האם אפשר לדחות את החתונה למועד מאוחר יותר, או שחייבים להתחתן בתאריך שנקבע? האם מבחינת היהדות זה בסדר? תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | א' חשוון תשפ"ד 12:19

בס"ד

שלום וברכה

יש לחלק את השאלה הזאת לשני חלקים. א. הלכתית ב. רוחנית. מבחינה הלכתית על האיש יש חיוב של פריה ורביה ואם קבע חתונה הוא זוכה לקיים את המצווה הזאת, לאשה אין מצוות פריה ורביה, אבל נשים צדקניות רוצות לקיים את המצווה הזאת ולסייע לאיש לקיום המצווה. כך שמבחינה הלכתית כל עיכוב בחתונה הוא גורם לפגיעה במצוות פריה ורביה ואין לדחות אפילו במצב כזה, אפשר לעשות חתונה קטנה ומצומצת.

מבחינה רוחנית חתונה זה שיא פסגת שמחת החיים ותחילת יצירת קשר בין האיש והאשה. על כן הם חייבים לבוא מתוך שמחה והתרגשות ליום חתונתם. אם עקב המצב הם לא יהיו במעמד טוב (לחץ רציני טראומות וכדו)  יש מקום לחשוב על דחיה. אבל ברור שזה לא כולל סיבות של מספר מוזמנים, כסף וכדו', אלא אם ישנה בעיה רצינית במיוחד שיכולה לפגוע בזוג, אז יש מקום לשקול יחד האם להתחתן כעת. ברור כמו כן שההחלטה צריכה להיות של בני הזוג בלבד, ללא התערבות גורמים אחרים, אפילו שהם קרובים מאד לחתן וכלה.