נסיעה ותפילה בשבת

השאלה: שלום רב. אני חי בגרמניה ומידי פעם נוסע בתחבורה ציבורית או במכונית שלי גם בשבת. שאלתי היא – האם למרות חילול השבת מותר לי תוך כדי נסיעה להתפלל שהרכבת לא תאחר, שלא יהיה פקק וכיוצא בזאת. על תשובתם אודה.

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"ד אלול תשפ"ג 12:42

ב"ה

שלום וברכה

אינני יודע להיכן אתה נוסע בשבת, אם זה לתפילה או למקום מפגש עם יהודים אחרים, או לענייניך האחרים, אך אין הדבר משנה מכיוון שיש כאן סתירה מובנית, גם אתה מודע לכך יש איסור ליסוע ברכב בשבת, או בתחבורה ציבורית אחרת, ויש בכך משום חילול שבת.

רצון ה' הוא שהאדם לא ישתמש בשבת בכלי רכב זה או אחר, החל מהאיסור לבער אש, איסור תחומין- אל יצא איש ממקומו ביום השבת וכו'.

מצד שני אכן יש מקום וחשיבות גדולה בתפילה שמבטאת את קרבת ה', כפי שמצאנו כבר מאבותנו, "ויצא יצחק לשוח בשדה" ועוד ועוד.

כך שיש כאן קונפליקט, הרצון להתקרב דרך תפילה שהוא מצוין, אך הפעולה עצמה אסורה....

כיוון שכך אין להתפלל על כך שאתה תצליח לעשות פעולה שהיא אסורה.

השבת נועדה למנוחה, לתפילה ולענגה, כל השבוע אנחנו אצים ורצים לכל מקום, איסור המלאכות בשבת בעצם מקרב אותנו לאותה מנוחה.

יהי רצון שתזכה לנוח בשבת, לענגה ולשמרה וכך תצליח לכוון את תפילותיך באופן אמיתי ושלם יותר.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר