הוצאת שקית אוכל מתוך החמין

השאלה: להניח תיק של כיתן עם מאכל ב טשולנט שאלת בורר האם זה דומה לגורר עץ על שדה או לנעול דלת בעת בהמה תוך החדר או לילך בפסח ברחוב שמרגיש ריח של חמץ בעת שהוציא אותה ורוטב שופכין ממנה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ח' אדר ב׳ תשפ"ד 5:09

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלתך אחלק את התשובה לשנים:

א. כאשר הניחו את השקית עם האוכל לפני השבת בתוך הסיר של החמין (להלן: טשולנט) יהיה מותר לו להוציא את השקית עם האוכל בשבת - סמוך לסעודה ולאחר שהורידו את הסיר מהפלטה. אין כאן איסור בורר עפ"י הכלל שמותר להוציא אוכל מתוך פסולת, ביד ומיד - כלומר סמוך לאכילה.

ב. הסבר הדבר: הגדרת 'אוכל' ו'פסולת' הם עפ"י מה שהוא מעוניין לאכול. לכן כיוון שהוא רוצה לאכול את האוכל שבתוך השקית נחשב הדבר להוצאת 'אוכל' מתוך 'פסולת', ואפילו שהוא מוציא את השקית במצקת שרגילים להוציא ממנה את האוכל נחשב הדבר כהוצאה ביד, אבל בתנאי שעושה כן סמוך לאכילה

עצם העובדה שיורדים נוזלים מהשקית, אין כאן מעשה ברירה כיוון שעדיין נשארים גם נוזלים בתוך השקית.

ג. אולם כל זאת שהוא הניח את השקית לפני השבת - והדיון הוא על הוצאת השקית בשבת. אולם אסור להניח בשבת את השקית עם האוכל בתוך הסיר של הטשולנט על מנת להוציאה בהמשך השבת. כי בהנחת השקית בסיר, לעתים יש בכך איסור 'בישול' (כאשר יש נוזלים) לעתים 'מיחזי כמבשל' (כאשר הכל רותח), וגם בעיה של 'הטמנה' בשבת

מסקנה: שקית מאכל שמניחים לפני השבת בתוך הטשולנט - מותר להוציא אותה בשבת סמוך לסעודה, אך אסור להניח את השקית הזאת בשבת על מנת להוציאה יותר מאוחר

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב