לטייל בשבת עם מאוורר סולארי צמוד לעגלת ילדים

השאלה: שלום וברכה, שאלת המשך לשאלה המצורפת: https://www.toraland.org.il/6625 בהנחה שלמאורר הסולארי יש סוללה. המאורר דלוק כל הזמן, והפאנל הסולארי מטעין את הסוללה (בדומה לדוגמת השעון שבשאלה). האם יהיה מותר להסתובב עם מאורר זה בשבת? לדוגמא לקחת אותו לגן המשחקים, או לחבר אותו לעגלה? או יש לאסור משום עובדין דחול או מראית העין? תודה!

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ד תמוז תשפ"ג 22:46

ב"ה

שלום וברכה

בתשובה לשאלתך

יש לחלק את התשובה לשנים:

א. האם יש בכך עשיית מלאכה בשבת או גרמא

ב. האם הדבר מותר למעשה

א. בנוגע לשאלה, האם ביציאה עם המאוור בשבת - נעשית מלאכה בשבת?

כבר כתב הרב ישראל רוזן זצ"ל בתשובתו על יציאה עם שעון סולארי רגיל, והוא הדין נאמר אף אנו ביחס למאוורר המופעל כל הזמן בעזרת סוללה הנטענת שבתוכו (כשתפקיד המערכת הסולרית היא רק להטעין את הסוללה) שלא נעשית שום מלאכה לא במישרין ולא בגרמא, ביציאה עם המאוורר בשבת לשמש, מכיוון שהסוללה יכולה לספק את המתח הדרוש להפעלת המאוורר לזמן רב, והאנרגיה המופקת מקרני השמש אינה מחדשת שום מתח חשמלי אלא רק צוברת אנרגיה בסוללה, ולעתים מגבירה מעט את המתח הקיים. הגברת מתח קיים אינה אסורה, ודינה כ'שינוי זרם', שהותר לפי פוסקים רבים.

ב. האם הדבר מותר למעשה?

התשובה על כך מורכבת, וצריכים להכריע בה גדולי הדור, האם אין זה דומה למכשירים חשמליים שפועלים על ידי שעון שבת ועושים רעש תוך כדי פעולתם בשבת, שגזרו עליה משום "אוושא מלתא" לדעת הרמ"א,  היינו שהדבר מרעיש ויחשדו שהוא הפעיל אותם בשבת. ולכן צריך לשאול על כך את גדולי הפוסקים שבדור.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב