מילוי מים במצנן בשבת

השאלה:

האם מותר למלא מים במצנן (צ'ילר) בשבת ובחג?

התשובה

הרב מנחם פרל | אמונת עתיך 141 (תשפ"ד), עמ' 23

בכל המצננים שראיתי, לא מצאתי בעיה.

א) לעיתים מונח סוג של בד בתוך מיכל המים - אין בזה משום מלבן, גם משום שאין דרך כיבוס בכך, גם משום שהוא סינטטי ואין אומרים בכגון זה 'שריתו זה הוא כיבוסו' (שו"ע, או"ח סי' שב סעי' י).

ב) בזריית טיפות מים זעירות אין משום מלאכת זורה,[1] ומסתבר שאין בזה גם משום רחיצה ביום הכיפורים, מאחר שהן טיפות זעירות ממש ולא מנקות דבר, וגם לא מורגשות כמים.[2]

ג) יש לשים לב לחיישנים של חוסר מים - בכמה דגמים ראיתי שכאשר המים יורדים מתחת מפלס מסוים, נדלקת נורית אזהרה ו/או מופעל צפצוף - במקרה זה, כבר אין אפשרות למלא מים, שכן מילוי המים יפסיק את הצפצוף ויכבה את הנורה. יש, אם כן, להקפיד למלא את המים קודם לכן. אולי בתחילת הלילה ובסופו.

[1].    ראה רמ"א, או"ח סי' שיט סעי' יז.

[2].    ראה שו"ע, או"ח סי' תריג סעי' ט ובמשנה ברורה, שם ס"ק כה.