מכשיר cpap

השאלה:

שלום לכבוד הרב, אני בן 86. עברתי... ע"פ המלצות רופאים רבים, רכשתי מכשיר סיפאפ... המכשיר מחובר לחשמל 24/7, כשאני שם את המסכה על האף, הוא מתחיל מיד לפעול, וכשאני מוריד את המסכה המכשיר מפסיק לעבוד תוך כמה שניות בלי התערבותי. האם על פי התיאור של המצב הרפואי, מותר להשתמש  במכשיר בשבתות וחגים? האם צריך לעשות פעולה כלשהי להכשירו לשימוש בשבת?

התשובה

הרב מנשה צימרמן | אמונת עתיך 140 עמ' 21

שימוש ב-cpap הוא חיוני לבריאות האדם, הוא מזרים אוויר וכך מונע מצב של דום נשימה בשינה. לטווח הארוך הוא גורם משפיע על תוחלת החיים.[1] ולכן עמדת הרבה פוסקים היא שיש להקשיב להוראות הרופא בכל הקשור לשימוש במכשיר, ולראות אותו כקשור לדיני פיקוח נפש.[2] לכן למעשה, במקרה זה, לאור ההוראה הרפואית שניתנה, ובפרט בהתאם לרקע הרפואי שפורט, חשוב מאוד להשתמש במכשיר גם בשבת! על כך יש להוסיף שבדרך כלל ישנה אפשרות למנוע הפעלה וכיבוי אוטומטיים בשבת. מכמה טכנאים מומחים של מכשירי סיפאפ נמסר לי שבכל המכשירים החדשים יש אפשרות לבטל את ההפעלה והכיבוי האוטומטיים על ידי הגדרות המשתמש. לאחר פעולה זו בדרך כלל המכשיר יפעל כל השבת.[3] כך הוא המצב במכשירים המאושרים על ידינו, או שיש בהם פתרון אחר כגון צינור עם קוטר קטן יותר (יש לבקש מהספק), הגורם לכך שהמכשיר מרגיש התנגדות כל הזמן ופועל ללא הפסקה.[4] בחלק מהמכשירים, גם במצב של ביטול ההפעלה והכיבוי האוטומטיים – המכשיר לא יפעל לעד, אלא יכבה לאחר חצי שעה או פרק זמן אחר (ולא באופן מיידי לאחר הורדת המסכה). אם הדבר אכן אפשרי במכשיר שלך – אני ממליץ מאוד לעשות זאת. המכשיר יגרום למעט יותר רעש, מכיוון שהוא יפעל כל הזמן, אבל אני חושב שלרוב האנשים זה לא מפריע. אפשר גם להכניס אותו לתוך מגירה. בצורה כזו המכשיר יעבוד כל הזמן, והשמת המסכה על הפנים לא תגרום להפעלה, וההורדה לא תגרום לכיבוי. אני מציע להיעזר באדם עם חוש טכני שיבצע את הפעולה בקלות. אני חוזר שוב, בכל אופן יש להמשיך להשתמש במכשיר! (גם אם הפעולה הנ"ל לא בוצעה). למי שקורא תשובה זו, ויש לו צורך במכשיר כזה ועדיין לא רכש, נמליץ לרכוש מכשיר המאושר על ידי מכון צומת (לראות תעודת אישור) ולהפעילו בהתאם להוראות ההלכה המצורפות.

[1].    ישנן רמות שונות של מצבים של דום נשימה בשינה. במיעוט מן המקרים, ההנחיה הרפואית לשימוש ב- cpapהיא בגדר נוחות, ללא חשש של סיכון עתידי או סיכון קרוב. אך יש כמובן לברר זאת מראש לפני שאדם מבקש להחמיר על עצמו ולא להשתמש במכשיר.

[2].    למשל ראה דברי הרב יצחק זילברשטיין, היכלא, ח"ד עמ' קמח, והרב ד"ר מרדכי הלפרין, תשובה באתר מכון שלזינגר, שימוש במכשיר סיפאפ בשבת.

[3].    יש לשים לב, שייתכן שפעולה זו עלולה לגרום מעט בלאי למנוע, שעובד חזק יותר כאשר אין התנגדות של נשימה ושאיפה.

[4].    פתרון נוסף שאפשר להשתמש בו הוא הכנסת גרב לתוך הצינור לאחר הורדתו מהפנים, וכך הוא ימשיך לפעול.