מעלית שבת מאולתרת

השאלה:

יש לי שאלה לגבי הסבת מעלית רגילה למעלית שבת. סבי וסבתי עלו לארץ לאחרונה, והם שוכרים דירת פנטהאוז. יש להם מעלית פרטית משלהם, והעלייה במדרגות בשבת מקשה עליהם מאוד. אני תוהה אם אני יכול להשתמש במשהו שנקרא 'רובוט לחיצה'Switch-bot) ) בשביל להפוך את המעלית למעלית שבת. מדובר במנוע רובוטי חכם, שאפשר לקבוע מראש את זמן פעילותו, שנועד בעיקר ללחיצה על כפתורים. מדביקים אותו ליד המתג שרוצים שיילחץ בשבת, וקובעים באפליקציה את זמן הלחיצה הרצוי, ובזמן המתוכנן יוצאת זרוע שלוחצת על הכפתור. האם זה יהיה כשר לשבת אם אשים מנוע אחד על כפתור המעלית ואתכנן שהוא ילחץ על כפתור העלייה (אין צורך בלחיצה נוספת לאחר הכניסה למעלית). בנוסף, אתזמן רובוט לחיצה נוסף שיחזיק את כפתור פתיחת הדלת לחוץ למשך כמה דקות בשביל לאפשר כניסה בנחת למעלית בזמן שהיא פתוחה. כידוע, למעלית יש חיישן פוטו אלקטרי (טור תאים) שנועד לבטיחות המשתמש, ומשאיר אותה פתוחה אם אדם עובר בזמן שהדלת אמורה להיסגר. האם מותר להיכנס למעלית כאשר החיישן הזה פעיל?

התשובה

הרב מנשה צימרמן | אמונת עתיך 140 עמ' 20

| באופן עקרוני, לפי התיאור שאתה מתאר, בצורה כזו המעלית אכן תהיה כשרה לשימוש.[1] אין כל איסור בחיישן שקולט אדם העובר בדלת אך איננו מבצע שום פעולה.[2] אמנם חשוב לדעת שלכתחילה ישנן בדיקות רבות (מעל 15) שאנו מבצעים במעלית. לחלקן נראה שאין לחשוש באופן המתואר. אך חלקן אינן מקבלות מענה באופן שאתה מתאר. למשל, בפתרון המתואר ישנו חשש שהכניסה למעלית תתבצע בדיוק בזמן שהלחצן יפסיק ללחוץ על הדלת הפתוחה, והעין האלקטרונית תפתח את הדלת, ובעצם יש בכך חילול שבת. כמו כן, ישנו חשש למשל שהאדם באופן טבעי ילחץ על כפתורי המעלית, ולכן אנו דורשים לנטרל את כפתורי המעלית.

בנסיבות הקיימות, שמדובר על מעלית פרטית, וגם על קושי גדול, וגם הפתרון הרגיל של מעלית שבת סטנדרטית קשה מאוד לביצוע – נראה שאפשר לסמוך על הפתרון המוצע. כמובן התשובה עקרונית, ולא מהווה 'תעודת כשרות' למעלית.

[1].    פוסקים רבים התירו את השימוש במעלית שבת, כך למשל דעת הרש"ז אוירבך (שו"ת מנחת שלמה, ח"א סי' צא י; שמירת שבת כהלכתה, פכ"ג סעי' נח והערה קסו; ועלהו לא יבול, ח"ב עמ' ריד). הרבה מן הפוסקים אסרו זאת רק משום כבוד השבת (שבט הלוי, ח"ו סי' לט; תשובות והנהגות, ח"ו סי' פד), ולכן חלקם התירו לחולה או זקן. במקרה זה נראה שגם הם יודו שאפשר להתיר.

[2].    אי"ה תוכל לקרוא על כך בהרחבה בפרק 'רישום דיגיטלי' בספר צומת שיצא לאור בקרוב.