שותפות יהודי ונכרי בחנות בשבת

השאלה: שלום הרב, כיצד ניתן להיכנס כשותף עם יהודים לעסק שפועל בשבת בחו"ל ומוכר בעיקר לקהל שאינו יהודי (חייב להיות פתוח על פי תנאי הקניון), כאשר מרבית עובדיו אינם יהודים והעובדים שכן יהודים אינם עובדים בשבת וחגים (מכניסתה ועד יציאתה)? לעוברים ושבים בקניון אין מושג שהעסק בבעלות יהודים. האם במקרה כזה קיימת בעייתיות שיש עוד לפתור בכדי להיכנס כשותף? האם קיימת בעיה בהכנסות/מכירות שמתבצעות בשבת על ידי העובדים שאינם יהודים? האם נדרש להגדיר תנאים נוספים בהסכם השותפות בכדי להימנע מחשש חילול שבת/עבירה הלכתית כלשהיא?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ט שבט תשפ"ד 19:10

בס"ד

שלום וברכה

לפני התחלת פעילות השותפות, ראוי לעשות תנאי בין הבעלים שהיהודי מקבל שכר יום חול והגוי שכר שבת, ואם עשו תנאי זה אפילו אם יחלקו אח"כ בשווה הדבר מותר, וכפי שכתב המשנ"ב בהקדמה לסי' רמה. שבאופן זה גם הרמב"ם יסכים שהדבר מותר מכיוון שהרווחים בממוצע שווים ועשו תנאי יכולים לחלוק בשווה. אבל בלא תנאי זו מחלוקת ראשונים (רמב"ם רא"ש) וראוי להחמיר. השותפות היא בכל ענייני החנות (הבית, הארונות וכו') ולא רווחי ממון בלבד.  בערוך השלחן (רמה, יא) הקל מאד כשיש פועלים בחנויות ולא הזקיק אפילו תנאי, אבל נראה שראוי לעשות תנאי קודם תחילת העבודה בשותפות. כמו כן נראה שיש לבדוק שלא יהיו יהודים שעובדים בשבת.