שמן אפרסמון

השאלה:

שלום. חפשתי אודות השמן אפרסימון המוזכר בשו"ע או"ח רט"ז:ד (שכידוע הוא לא הפרי אפרסימון הנפוץ היום) ומצאתי חנות שמוכרו http://www.mrphbosem.com/%D7%91%D7%95%D7%A9%D7%9D-%D7%9E%D7%95%D7%A6%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%90%D7%A4%D7%A8%D7%A1%D7%9E%D7%95%D7%9F+%D7%A9%D7%9E%D7%9F+%D7%94%D7%90%D7%A4%D7%A8%D7%A1%D7%9E%D7%95%D7%9F+%D7%94%D7%A7%D7%93%D7%95%D7%9D.html

האם מותר לברך על השמן מהמוכר הזה הברכה "בורא שמן ערב"? אם לא, האם אתם יודעים איפה אני יכול למצוא שמן שאכן מברכים עליו ברכה זו? תודה אדם

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ג סיון תשע"ו 17:54

בס"ד

שלום וברכת ד'

השמנים הללו מופקים מצמחים שאין לנו מקור ברור לזיהויים. אמנם יש חוקרים שסוברים שיודעים את העץ עצמו אבל הזיהויים אינם ברורים. כמו כן הברכה היא שמן ערב, שני נימוקים נאמרו בה. א. תלמידי ר"י - חשיבות הארץ. ב. בה"ג - הריח נובע מהעץ עצמו. לגבי חשיבות הארץ אינני יודע אם הצמח הנ"ל הוא מהצמחים החשובים בארץ. כמו כן השמנים הנמכרים נעשו ממיצוי של הנוטף מהשורש, וכל זה נעשה על ידי בישול עם שמנים אחרים, כך שאינני יודע מה כמות השמן מהצמח עצמו לעומת הדברים האחרים. (בזמנם זה היה נוטף מהקליפה של העץ, ובימנו ההפקה שונה ממה שחז"ל אמרו) על כן אינני חושב שאפשר לברך על כך.