קבלת החלטות ברפואה

השאלה: שלום רב, הנני מתעניין בנושא של קבלת החלטות ברפואה (פטרנליזם, קבלת החלטות משותפת וקבלת החלטות על ידי החולה בסיוע הרופא רק אם מתבקש). אודה מאוד לעזרתך: 1. שמעתי (וקראתי) כי הרמב"ם גרס כי "האדם הוא הרופא הטוב ביותר של עצמו", יחד עם זאת לא הצלחתי למצוא סימוכין לדבר. 2. אודה לכל הפניה בנושא קבלת החלטות ברפואה. בכל מקרה, תודה רבה על הקדשת הזמן ושבוע טוב.

התשובה

מכון פוע"ה | י' כסלו תשע"ט 17:50

לשואל שלום.

איני מכיר את המשפט אותו ציטטת, אולם יש כלל שמופיע כבר בדברי חז"ל: לב יודע מרת נפשו, דהיינו אדם שמשוכנע שאם לא יאכל או יעשה משהו הוא עלול להינזק מכך, יש למשוע לו גם אם מבחינה רפואית אין עדות לכך (כמובן כל עוד הדבר שיעשה לא יזיק לו על פי חוות דעת רפואית של מומחה).

לגבי השאלה השניה, אמליץ לך לפנות למערכת השו"ת המקוון שבאתר מכון שלזינגר.

כל טוב,

אריה כץ

רב יועץ ופוסק במכון פוע"ה