טיפול במזוזות שאינן מהודרות או גבוליות

השאלה: שלום וברכה 1.אני בין השאר עוסק בבדיקת מזוזות.ישנן מזוזות שהן אינן מהודרות ,או גבוליות, אך אינן פסולות, האם קיימת בעייה בגנזיתן כאשר בעליהן אינם מעוניינים בהם אלא מעוניינים לרכוש ולקבוע תחתיהן מזוזות כשרות ומהודרות ? 2.כאשר מדברים על גניזה חמורה של תשמישי קדושה כגון מזוזות או פרשיות ,איך יכול אדם לבצע גניזה זו כאשר לא קיימת גניזה ציבורית בסביבתו העוסקת בטיפול של גניזה חמורה ? אשמח לתשובתכם בברכה,דוב פיירשטיין

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ב' תמוז תשפ"ג 12:43

ב"ה ב' תמוז ה'תשפ"ג

שלום רב וברכת ה' עליכם

בתשובה לשאלתכם, נשתדל  לענות על ראשון ראשון:

  • א. לגבי השאלה האם קיימת בעיה בגניזתן מזוזות כשרות?
  • תשובה:

    • במזוזות כשרות שאינן מהודרות עדיף להעביר אותן לגמ"ח מזוזות, מאשר לגנוז אותן, אך אין אפשרות כזאת ניתן לגנוז אותן. הסבר הדבר, שאמנם למעשה, מתירים הפוסקים להסיר מזוזה הכשרה בוודאות על מנת להחליף אותה במזוזה מהודרת יותר, ואת הישנה להניח בגניזה. אך כתבנו שעדיף להעביר אותה לגמ"ח מזוזות (לשימוש זמני: ולעדכן שמדובר במזוזות שאינן מהודרות), כי בכך נעשה עדיין שימוש בבית אחר. והדבר עדיף מלהניח אותה בגניזה, אשר לדעת חלק מהפוסקים זה נחשב "הורדה בקדושה", ולכן עדיף לעשות זאת כשאין ברירה.
    • בנוגע למזוזות שהן גבוליות - צריך לגנוז אותן כמו מזוזות פסולות, כדי שלא יבואו להשתמש בהן. אך חשוב שזאת תהיה גניזה כזאת שלא יוציאו ממנה את המזוזה ויחליטו שהיא כשרה.

    • ב. לגבי השאלה כיצד לנהוג במקום שאין "גניזה חמורה"?
    • תשובה: במקום שאין בו "גניזה חמורה" ניתן לשמור את המזוזות בביתך – לקשור אותן בתוך שקיות ניילון, ולכתוב עליהן "פסולות" או "ספק פסולות", ובהזדמנות שתגיע למקום שיש בו גניזה מסודרת של שמות קודש.

    בברכת התורה והארץ

    אהוד אחיטוב