הפעלות חיישנים בשבת

השאלה: שלום הרב יש לי כמה שאלות ברשותכם. 1. יש לנו מצלמת אבטחה בבית שמצלמת הכל ומקליטה בסלון והמטבח. קיימים לה שני מצבי הקלטה- להקליט 24/7 או להקליט רק כשיש תנועה. חשוב להדגיש שהיא מצלמת בכל מצב 24/7, אבל אני בוחר כמה שהיא תשמור את הצילומים. א. האם מותר בשבת שהמצלמה תשאר דלוקה? ב. האם מותר בשבת שהיא תהיה במצב שהיא תשמור צילומים רק כשיש תנועה? המצב הזה עדיף כי המצלמה מצלמת ב"לולאה" וצילומים של לצורך העניין לילה שאין תנועה סתם מבזבז מקום. ג. במידה ושתי התשובות למעלה הן שאסור, מה קורה במצב שהמצלמה נשכחה דולקת? ובכל מקרה מה הדין של מה שצולם בשבת? האם מותר לצפות בזה? 2. יש לילדים בחדרים מנורות בחשמל, שעובדות עם חיישן שעוצמת התאורה זה לפי האור בחדר. האם מותר שזה יהיה מחובר לחשמל בשבת? אם לצורך העניין אני פותח את דלת החדר התאורה מתעמעמת קצת. 3. מה הדין של רמיזה לקטן לעשות משהו בשבת? למשל מצב שבו המזגן בטעות פעל ברצף בלי שעון שבת, האם היה מותר לרמוז לילד קטן לנתק את החשמל כשאין גישה לקוח. סליחה על הבלאגן בסדר ותודה רבה הרב

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | י"ב תשרי תשפ"א 18:33

1. נראה לי שיש איסורי דרבנן בהשארת המצלמה וההקלטה דולקים כי אתה מפעיל רישום אלקטרומגנטי של הקולות ושל התנועה. לכן מן הראוי להפעיל אותה על שעון שבת לשעות שאינכם בסלון ובמטבח. לצפות ולשמוע לאחר שבת אין איסור. אם המערכת נשארה דולקת מערב שבת כדאי לכבותה ע"י נכרי ויש מתירים אף ע"י קטן.

2. עדיף שיהיה אור קבוע.

3. ראוי שלא ולו רק בגלל מצות חינוך.