השבת אבידה בימינו

השאלה:

שלום הרב. מספר שאלות שהטרידו אותי בנוגע למצוות השבת אבידה בימינו. א.מה הדין של חפצים פחותי ערך שאומדן הדעת שאין הבעלים מקפיד ? ב. מה נחשב סימן (האם בגד שיש עליו תמונה זה סימן שהרי יש אלפים כאלו)? ג. מה אופן ההשבה המיטבי בעיר גדולה ועד כמה יש לטרוח? ד. האם יש חובת השבה לחילוני?

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | י"ז תשרי תשפ"א 15:00

א. אומדן הדעת הוא שבעליהם הרגיש באבדנם והתיאש מהם.

ב. הוספות/מגרעות לחפץ, ובעיקר בימינו שכמעט כל מוצר מגיע באלפים לשוק.

ג. אם באזור המציאה יש מקום בו נוהגים לפרסם אבידות שנמצאו: כגון בית כנסת, מרכז קהילתי, לוח אבידות ומציאות שכונתי באינטרנט וכד' יש להכריז עליו בצורת מודעה כתובה. אם לא, תאמוד את החפץ בממון ותרשום ואתה מותר להשתמש. אם בס"ד תיפגש פעם במאבד והוא יזהה כי חפץ זה היה שלו תוכל להחזיר לו, את החפץ או את דמיו.

ד. אם הוא אדם מישראל (יהודי), אתה חייב בהשבה גם אם מצוות מסוימות הוא אינו שומר.