הגייה אשכנזית

השאלה:

ראיתי באתר של ישיבת בית אל תשובה של הרב לעניין הגייה אשכנזית ושם כתוב "השפה בה אנו מדברים זה עם זה היא עברית בהברה ספרדית, למה לשנות ולדבר עם הקב"ה בשפה אחרת? " האם אין בעיה של לא תטוש והאם הפסקת הגיה אשכנזית הפסיקה כחלק מתהליך הציונות ?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א. אצל ספרדים לא השתנתה ההגייה.
ב. אצל אשכנזים בחלקם השתנתה ההגייה.
ג. גם אם היינו עומדים עתה להנהיג הגייה כאשר אנו איננו מדברים
עברית לא ברור שהיינו עוברים על אל תטוש
כי סו"ס היינו צרכים להנהיג הגייה אחידה לכולנו לפחות בשפת יום
יום. מישהו מאיתנו, או הספרדים או האשכנזים היה צריך לוותר על
מנהג אבותיו.
אבל למעשה כבר ההגיה הקודמת ננטשה במאה שנה האחרונות,
וכולנו מדברים בהגיה ספרדית ובציבור הציוני דתי אין כלל הגיה
אשכנזית. ועל כן השאלה העומדת לפנינו היא לא האיסור אלא איך
להגות.
ד. ולכן מי שכל דבורו בהגיה ספרדית ורק את תפילתו או הזכרת השם
הוגה כאשכנזי הוא מן המתמיהין.