מנהגים ביהדות כפנאטיות דתית?

השאלה: שלום הרב,
רציתי להגיד שהרבה מנהגים ביהדות נראים לי מסטיים וחסרי בסיס. כלומר, אני יודע שיש להם מקור אבל הם נראים לי חסרי משמעות ואולי אפילו "עבודה זרה"
למשל, התווכחנו לא מזמן על טקס החלק´ה, לי הוא נראה כמו טקס רוחני מיסטי חסר משמעות, שהילד סובל בגללו עד גיל 3.
או תלית תמונות של רבנים בבית- נראה לי ממש עבודה זרה!
עליה לקברי צדיקים- נראה לי לא שייך לבקש בקשות דווקא על קבר של צדיק כזה או אחר. מה הקטע? בכותל או מערת המכפלה אני עוד מבין, אבל סתם כך?

שלא תהין לא נכון, אני אדם מאד דתי ומשתדל לשמור על המצוות ללא סייג. אבל יש הרבה דברים ומנהגים שנראים לי כפנאטיות דתית ושאינם במקום.
האם בגלל מה שאני חושב על כל המנהגים האלה (שאינם מצוות) זה פחות טוב?
האם יש טעם לפגם בזה שאני ממש סולד מכל המנהגים האלה, שנראים לי מיסטיים ולא במקום?
מה כבוד הרב חושב בעניין?
תודה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 3:20:53 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

אני חושב שבעם ישראל יש שנים עשר שבטים וכל שבט עובד את הקב"ה בדרך הנראית לו, כל זמן שכולם מחויבים לתורת משה והלכותיו, ובימינו השו"ע והרמ"א הרי שהכל בסדר, ולגבי מנהגים אם אדם לא רוצה לתלות תמונות רבנים אין פגם, לא רוצה ללכת לקברי צדקים אין פגם, וכן לא רוצה לעשות חלק´ה אין פגם. ובלבד שלא יזלזל במנהגי אחרים, שהרי הם עובדים את הקב"ה בדרכם. כידוע יש קהילות שלא עולות כלל לבתי קברות ונפטרים ויש שעולות בדברים אלו אין מהקום להכרעה (אלא א"כ זה קשור למנהגי בית אבות, אולם לא על כך הדיון). על כן לא נמצא בשו"ע תמונות צדיקים וכן חלקה, ואפילו עליה לקברות צדיקים הוזכר שנהגו ולא כדין.