מעשרות

השאלה: קודם כל, שלום וברכה. רציתי להודות לכל צוותי המשיבים שעוזרים לכולנו כל כך, תודה רבה וגמר חתימה טובה!

ועכשיו לשאלה, בקשר להפרשת תרומות ומעשרות.
כמה פעמים ניתן לעשר בשקל 1?, בינתיים אני מעשר אך ורק 21 פעמים. ומה עושים עם השקל לאחר שנגמרו הפעמים? אני בינתיים מניח אותם בצנצנת מיוחדת שלא ישתמשו בהם, אני יודע שהם אסורים בהנאה ובגלל זה גם לא ניתן לנתנם לצדקה. בעבר קברתי אותם באדמה, שאלתי היא מה בדיוק אני יכול לעשות איתם. ועכשיו לשאלת השאלות, מתי נחשבת בדיוק פעם יחידה, כל מין ומין של פרי (כדוגמת: מלפפון, אגס, בצל..) או כל פעם שאני אומר את הנוסח. זה חשוב מכיוון שאני נוהג לעשר 9 מיני פירות יחדיו ולהוסיף "כל מין על מינו", במקום לעשר כל פרי ולהגיד את הנוסח בנפרד. אני מקווה שהבנתם את שאלתי, תודה מראש למשיבים.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/3/2013 1:07:50 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

הדיון שנכתב הוא לגבי מעשר שני שבו מחללים את המעשר בפרוטה (ערך הפרוטה היום הוא כ 5-6 אגו´, בשקל אפשר לפדות כ 16 פעם). אולם דיון זה שייך בשנים שמפרישים מעשר שני, כידוע השנה האחרונה הייתה שנת מעשר עני, כך שבה אין פדיון של פרוטה אלא נתינה לעני (בטבל ודאי).
כל המטבעות שיש ברשותך אפשר לחללם על פרוטה אחת או סוכר, ולאחר מכן בפסח של השנה השביעית הקרובה, יעשו ביעור שבו יקברו את כל הפרוטות.
כאשר אומרים כל מין על מינו בעצם יש מספר הפרשות, ואם יש 9 מינים יש תשע פרוטות. (במעשר שני בלבד).

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ.