שיעור" כזית"

השאלה:

1. האם אפשר לברך ברכה אחרונה לפי חישוב "הכזית"?
לדוגמא: עוגיות "פפושדו" שוקלות 400 גרם. בחבילה יש 21 עוגיות. יוצא שבכל עוגיה יש 19 גרם. (400:21) נמצא, שבשתי עוגיות יש יותר מכזית. האם אפשר לחשב כך כל דבר שידוע המשקל שלו, ולחלק את המשקל בכמות ?(לחם פרוס, פיתות, פריכיות...)
2. יש לי מילון ברכות ששמו "ברכות אליהו" ובו יש הסבר מה מברכים על כל דבר. מראים איך מחשבים את שיעור "הכזית". הם ערכו בדיקה לפי נפח בעזרת מזרק.לדוגמא: 8 חתיכות במבה לפי נפח זה שיעור כזית. האם אני יכול לברך ברכה אחרונה אם ידוע לי הנפח, או שאני צריך לברך רק לפי משקל ?
3. ברכת המזון - כדי להתחייב בברכת המזון אני צריך לאכול כזית לחם. האם אני צריך לאכול את הכזית תוך 5.7 דקות או ארבע דקות?

תודה רבה.
תזכה לשנים רבות וטובות.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. שיעור הכזית הוא עפ"י נפח ועל כן אם יש שיעור כזית בנפח צריך לברך אחריו. אם אינך יודע את הנפח אבל יודע את המשקל תפעל לפי המשקל. בדרך כלל המשקל נותן שיעור פחות מהנפח.