הרחקת האילן בימינו מן העיר

השאלה:

שלום לכב'' שליט"א
נגיד שמקימים עיר, כת אחת טוענת שאסור לנטוע בה אילנות מפני נויי העיר (על פי הפרק השני בבא בתרא) כת שניה טוענת שאדרבא בימינו זה נוייה של עיר שהרי "מקום ירוק" מעלה את ערך הדירה, מה הדין ?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

איסור נטיעת אילנות בסמוך לעיר הוא בערי הלויים ובערים אחרות אינו איסור מן התורה אלא הוא מתקנת חכמים ומותנה באופי הישובים בימיהם והשימושים שנעשו בתוך העיר וכד'. בימינו כל אופי העיר השתנה: אין חצרות ומבואות ובתים פתוחים לחצר ולמבוי, אין בורות כביסה ולא בורות מים בתוך העיר. הבניה בעיר ברובה לגובה, והעיר אינה חקלאית. וממילא מושגי הנוי והאויר השתנו. ולכן בימינו ישנן תקנות בניה ונטיעה מקומיות לכל רשות לפי אופיה (עירונית/חקלאית) והתקנות מגדירות מרחקים וסוגי עצים ובעלויות וכד', וממילא כך יש לנהוג. (אגב, הרחקה של 25 אמה אינה הרחקה גדולה וקיימת בהרבה אזורים עירוניים).