חבישת כיפה לאדם שאינו דתי בבית מדרש

השאלה:

האם על פי ההלכה יש לבקש מאדם שבא לתת שיחה בפני תלמידים לחבוש כיפה.
מה הדין כאשר השיחה (לא קלות ראש) היא בבית המדרש.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

כתב בשולחן ערוך (או"ח סי' ב ס"ו): "ולא ילך ד' אמות בגילוי הראש (מפני כבוד השכינה)"... ובאר דבריו במשנה ברורה (סימן ב ס"ק יא): "ד"א - ומידת חסידות אפילו פחות מד"א ואפילו בעת השינה בלילה ויש שמצדדין לומר דאפילו ד"א אינו אסור מדינא רק להצנועין במעשיהן אבל כבר כתב הט"ז לקמן בסימן ח' דבזמנינו איסור גמור מדינא להיות בגילוי הראש ואפילו יושב בביתו עי"ש הטעם. וכן כתב בתשובת מהר"י ברונא וכתב המ"א דאפילו קטנים נכון להרגילם בכיסוי הראש כי היכי דליהוי להו אימתא דשמיא. כדאיתא (בשבת קנ"ו) כסי ראשך כי היכי דליהוי עלך אימתא דשמיא".
לגבי מרצה וכד' אם הוא נותן שיחה בענייני דברים שבקדושה או שהוא נותן זאת בבית מדרש יש לבקש זאת ממנו, אך גם אם הנושא אינו דבר שבקדושה וההרצאה אינה בבית הכנסת מרצה המכבד את המקום ינהג לחבוש כיפה.