עשה לך רב שו"ת עם רבני קהילות בדרום-ח'

השאלה:

עד כמה להקפיד על מנין אחד כגון ליל שבת בקיץ הצורך של מספר משפחות להקדים להתפלל לעומת הצורך של הישוב להתאחד בתפילה היחדה המאחדת את כולם; או בשבת בבוקר, יש המתקשים לקום למנין הרגיל. כמה לעמוד על אחדות המנין? בניסוח רחב יותר - טובת הפרטים לעומת טובת הכלל. עד כמה מדיניות מתערבת של הרב ועד כמה לאפשר "לזרום"?

התשובה

בהנחיית הרב עזריאל אריאל\ מהו"ת | אלול-תשרי תש"ע

אין הצדקה למנין מוקדם בשבת, כגון ליוצאי גרמניה, שהיו רגילים למנין מוקדם ומהיר בשבת בבוקר – כשזה פוגע בתפילה המשותפת. מה גם שתפילה זו היא מהירה מדי. צריך להביא לפשרה בין הקבוצות השונות. לגבי ליל שבת באמצע הקיץ – יש באמת בעיה קשה למשפחות עם ילדים. כדאי להגיע לפשרה, שמנין כזה לא יהיה כל הקיץ, אלא בחודשי השיא בלבד: מאחרי שבועות עד ט"ו באב, וכדו'.

אם מנין פרש מן המנין המרכזי שלא על דעת הרב, עליו לבטא את התנגדותו ע"י התעלמות ממנו בהתחלה; אבל אם המנין מתמסד, לא לאבד קשר עם הציבור, אלא להשתתף בו מידי פעם.