צער בעלי חיים

השאלה:

בעניין צער בע"ח: האם מותר לגדל ולקנות תרנגולות באופן התעשייתי או שיש עדיפות הלכתית לקנות ביצי חופש? במידה שביצי חופש יקרות יותר האם ראוי להוציא סכום כזה למניעת צער בע"ח?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

התיאור המזעזע בדבר גידול העופות בישראל מוכר לי לצערי מתפקידי הקודם כרב במושב חקלאי וממשפחתי הקרובה שעסקה בחקלאות.
יש להוסיף לתיאור הנורא גם את העובדה שביום הבקיעה משמידים את כל הזכרים. ההשמדה נעשית מתוך יסורים וסבל לא יתוארו.
כמו"כ לא הזכרת את בעיית פיטום האווזים החמורה אף היא.
תורתנו מצווה על צער בעל חיים ובודאי שחייבים למנוע או לפחות לצמצם את הצער למינימום הכרחי.
עם זאת, כדי לצאת בקריאה לציבור הרחב מה לצרוך ומה להעדיף יש צורך במחקר מקיף, על מנת שלא ניכשל בהוראת טעות.
המחקר חייב לענות על השאלות, האם השיטות החופשיות יכולות לספק מזון בכמות סבירה לכל האוכלוסיה ובמחירים השווים לכל נפש? והאם בשיטות החופשיות אין צער בעלי חיים אחר?
מבלי לתקוף את הנושא מכל צדדיו עלולים אנו להגיע לקיצוניות הפוכה, של תחלואה ותמותה אצל בני אדם, על חשבון בריאותם ונוחיותם של בעלי החיים.
יש צורך לשמור על איזון, על פרופורציות ועל סולם ערכים נכון, ומבלי לראות את התמונה בשלמותה ובכל היקפה קשה לקבוע עמדה חד-משמעית.