קיום נדרים

השאלה:

שלום לכבוד הרב,
נדרתי נדר לפני 9 שנים ויש לי מס'' שאלות על פירוש שלו. להלן הנדר: "אחרי צבא אלך לישיבה או לכולל ואלמד תורה במשך שנה לפחות שש שעות ביום".

  1. האם אני חייב להתחיל למלא נדר יום אחרי שחרור או יכול להתחיל כחודש אחרי כן?
  1. האם אפשר להגיד שהתכוונתי למסגרת של שש שעות? ואז אני יכול, למשל , להפסיד את השעות ביום שיש לי סידורים, מבחן, חולה וכדומה.
  1. האם גם בשבתות ומועדים אני חייב ללמוד שש שעות.
  1. האם ניתן להחליף לימוד תורה בפעילות אחרת לשם שמיים :הפצת תורה, התנדבות, למען א"י. (בשעת נדר לא חשבתי שגם אלו דרכים לעבוד את ה'')?
  1. האם ניתן לכלול גם שעות תפילה לשש שעות אלו ?
  1. האם אני יכול גם לעבוד ולתרום כסף של מס'' שעות עבודתי כדי להשלים לימוד שלי לשש שעות.

אני אציין שכאשר נדרתי את הנדר ידעתי מעט מאוד על היהדות, אורח חייב יהודי. את הנדר כתבתי על הנייר ונראה לי, שלא ביטאתי אותו בשפתיים.

תודה רבה.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

אתחיל בסיום דבריך "נדר ושבועה בכתב" לפי החת"ס (יו"ד סי' רכ, רכז) נדר ושבועה בכתב הם נדר ושבועה וחלים כמו בדיבור.
וע"כ באופן כללי נראה שהינך חייב בשבועה שנשבעת. ואע"פ שהוצאת בלשון נדר הרי זו שבועה או כנדר צדקה. ועי' ביו"ד סי' ריג ס"ב שהנודר ללמוד חייב לקיים את נדרו.
באופן כללי עוברים בנדר ובשבועה בבל תאחר תוך כשנה, וחייבים לקיימו מיד משום מצות עשה וע"כ ראוי שתקיים את נדרך/שבועתך מייד בסיום הצבא.
אולם בנדר זה יש הרבה שאלות קשות כפי שציינת ובנדרים הולכים אחר לשון בני אדם ומי יודע למה התכוונת שש שעות לימוד "נטו", ואם הפסקת רגע עליך להשיבו? וכן כל השאלות ששאלת ועוד. על כן נראה לי שאתה חייב כדי להימנע מלעבור בשבועתך/נדרך להישאל עליו ואע"פ שאין מתירים נדרי מצוה אלא מדוחק (סי' רג ס"ג) ולגבי שבועות ישנה שיטת גאונים שכלל אין מתירים נראה וצריכים להתירם דוקא ע"י פתח (עי' חכמת אדם כלל ק) שלא ידעת את חומרת הנדר וגדריו וכד'. ואחרי ההתרה תקיים את התחייבותך בלי נדר לפי הפרשנות הנראית לך