רווח מצדקה

השאלה:

ידוע שמוסדות רבים משלמים אחוזים גבוהים כעמלות עבור גיוס כספים למטרות צדקה.
א.האם יש שיעור מהו הסכום המקסימלי עבור שכר נטילת הצדקה ?
ב.האם ראוי לתרום למוסד שידוע שאחוזים גבוהים מופרשים לגבאים ?
ג.האם ראוי להתפרנס בעמלות מצדקה ולא לעשות המצוה לשם שמיים ?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א. לפי מנהג הגבאים.
ב. ראוי, אם מטרתו חשובה.אך אם רוב הכסף הולך לגבאים לענ"ד אין חובה לתרום לאותו מוסד. אפשר לשלוח א כסף ישירות למוסד ולא דרך הגבאים
ג. זוהי מלאכה ככל מלאכה (במה היא שונה מכל מקדמי המכירות למיניהם ופרסומאים וכדו'? מלאכה אינה מבזה את בעליה.אם כי האחוזים צריכים להיות סבירים באופן כללי שום מוסד לא היה משלם לגבאים אחוזים גבוהים אם היתה לו הכנסה בדרך אחרת