שאלות בהלכות לשון הרע

השאלה:

שלום כבוד הרב.
יש לי מס' שאלות בדיני לשון הרע-

  1. האם מותר לספר על אדם דברים טובים (שלא בפני שונאיו)?
    ואם אסור- זה נקרא אבק לשון הרע?
  1. האם יש דברים שמותר להגיד על אדם אם לא מזכירים את שמו? לדוגמא- לספר על מקרה שקרה לחברה שלי, שלא מספר עליה דברים טובים או רעים, אלא רק מה שקרה- כי זה סיפור מעניין, או כי אני רוצה להראות משהו על ידו.
    אם מותר- אני צריכה להיות בטוחה שהשומע אף פעם לא יכיר את מי שאני מספרת עליו?
    לפעמים אני נמצאת בשיעור והמורה מספר סיפור על מישהו בעילום שם כדי להמחיש מה שהוא רוצה להגיד- אם אני יודעת על מי הוא מדבר, עלי לצאת מהשיעור?
    תודה רבה.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

  1. מותר לשבח פלוני אבל צריך להיזהר כדי לא להגיע לגנותו ח"ו.
  2. מותר.
  3. מותר לשמוע אבל צריך שלא לקבל ולהאמין ללה"ר אפילו אם את מכירה את מי שדובר עליו. ואם הדברים מגנים ואת יודעת במי מדובר וניתן לצאת עדיף לצאת.