בגד עם תווית בשבת

השאלה:

לכבוד הרב שליט"א,

תודה לרב שמקדיש מזמנו לענות.
1. האם מותר לצאת בשבת (מבחינת טלטול במקום ללא עירוב ומבחינת מוקצה) עם בגדים שמוצמדת להם בסיכת מהדק (ולא בתפירה) תוית המעידה שנבדקו משעטנז.
2. אותה שאלה לגבי תויות בגד המציינות מותג, מרכיבים, שם מפעל וכדומה.
3. האם יש הבדל בדין בשאלות הנ"ל אם התוית תפורה ולא מוצמדת בסיכת מהדק.
4. הדבקתי לאחת מחליפות השבת תוית נייר לצורך כלשהו, וכעת אינני מוצא אותה בחליפה. עד כמה יש לטרוח לחפשה. האם ניתן ללכת עם התוית הזו בשבת או שמא יש חשש מוקצה.

בברכה,

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. זו לשון השולחן ערוך (או"ח סי' שא ס"ז): "כל היוצא בדבר שאינו תכשיט ואינו דרך מלבוש והוציאו כדרך שרגילין להוציא אותו דבר, חייב. וכל תכשיט שהוא רפוי שאפשר לו בקל ליפול, אסור לצאת בו ואם יצא, פטור. ואשה לא תצא בתכשיטים שדרכה לשלפם (פי' להסירם מעליה) ולהראותם".

תויות, תגיות, סמלים, סיכות וכד' צריך לדון עפ"י הלכה זו. ראשית אם הם עלולים ליפול בשבת מהבגד ולכן המוצמד בהידוק אם ההידוק אינו חזק ויש חשש שיפול או שהודק לשם הסרה צריך להסירם לפני שבת.
2. תויות תפורות לבגד והן חלק מהבגד ולכן אי"צ להסירם.
3. עניתי לעיל.
4. נראה לי שאינך זקוק לחפשה, ואם נפגשת בה צריך להסירה.