בורר אוכל בשבת

השאלה:

1. האם מותר לפרק רימון בשבת לארוחה שתערך בעוד שעה-שעתיים? אם לא, האם לאכול כמה גרגרים תוך כדי פירוק הרימון מועיל להתיר?
2. האם מותר לחתוך ירקות (ולהסיר את החלקים שלא נאכלים) לארוחה שתערך בעוד שעה-שעתיים?

3. כיצד אפשר לתת קלמנטינה לתינוק בשבת, האם יש דרך להוציא לו את הגרעינים מהפלחים?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. אם זה הזמן הריאלי הנצרך להכנות מותר.
2. כנ"ל.
3. עי' שש"כ פ"ג סי"ז שכתב: "מוטב שיפתח את הפרי באופן שהגלעין יפול מאליו, או יחזיק בידו האחת בגלעין ובידו האחרת יסיר את הפרי ממנו, אך יש מתירים גם להסיר ביד את הגלעין מבשר הפרי, והוא שיעשה כן בשעת האכילה ממש, ולא לפני כן". לכן הדרך היותר פשוטה היא חיתוך במקום הגרעין או חיתוך הפרי כולו והסרת הגרעין ע"י לחיצה בצידיו.