טיפול בצמחים בשבת לצורך מחקר

השאלה:

שלום לכבוד הרב.
אני סטודנט לתואר שני בפקולטה לחקלאות ברחובות.במהלך המחקר אני מגדל צמחי אפונה וחיטה במעבדת הפיטוטרון- מבנה בו יש אפשרות לשלוט על הטמפרטורה ובמקביל על משך זמן התאורה. הצורך בשליטה על הטמפרטורה ואורך שעות התאורה נחוץ לצורך גידול הצמח שלא בעונה בה הוא רגיל לגדול בטבע. הצמחים שלי נמצאים בעציצים ועל גבי עגלה אשר מוכנסת כל יום בשעה ארבע אחר הצהריים לחדר חשוך (הצמוד למקום בו הם שוהים ביום)והמוצאת בשעה שבע בבוקר.פעילות זאת נעשית גם בשבת ולדאבוני ע"י סטודנטים יהודים.ועתה לאחר ההקדמה הארוכה
לשאלות:
1) האם יש בכלל איסור להוציא את העגלות מהחדר החשוך ולהכניסן לתוכו בשבת?
2) האם ניתן לעשות זאת ע"י תשלום לגוי מראש? אגב זה בפועל הדרך שנקטתי בה עד כה.
תודה רבה.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. יש בכך משום תולדת זורע שהוא איסור תורה.
2. מותר ע"י נכרי אולם עליו להיות שותף ולא פועל כדי שיפעל בשבת למען עצמו כאינטרסנט.
תפנה לרבנות המקומית שתערוך לך חוזה מתאים.