סרטון שצולם בשבת

השאלה:

היום באחד הסרטונים ביוטיוב נתקלתי בסרטון שמסתבר מאד שהוקלט בשבת המדובר הוא בתפילת יום השבת, והשאלה האם מותר לשמוע קטעים שכאלה הצדדים לענ"ד הם שיש בזה אוושא מילתא כמו הבאת חלילין בשבת שאסורים לאותו מת עולמית, ברם ייתכן שההקלטה היתה על ידי גוי, ויש כאן שני שבותים (במקום מצוה?),
ואם תאמר מניין שברור הוא שהקליטו בשבת? זאת משום שבקטעי החזנות אין אומרים את שם השם, ועוד ששומעים את הקהל עונה בברכו, קדושה וכו. ובשלמא בהקלטות של תפילת ליל שבת אפשר לומר שמא קיבלו עליהם את השבת מוקדם (אם כי בדרך כלל זה מילתא דעביד לאיגלויי, וכתב הרשב"א שחוסר ידיעה שאפשר להתברר אינו ספק והביאו הש"ך ביו"ד סי קי).
ושמא יש לצרף שיקול נוסף להחמיר והוא כדי שלא יפרצו את הגדרים בבתי הכנסת בשבת, כגון מיקרופון גרמא וכדומה, דבר העלול לגרום לזלזול בקדושת השבת ולפריצת גדרים אצל הציבור הרחב.
בברכה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

מהי שאלתך, האם מותר להקשיב? או האם מותר לצלם ולהקליט? אם לצלם ולהקליט ע"י יהודי אסור.
לנכרי מותר רק אם צילם על דעת עצמו ללא שיתוף פעולה מצד הציבור וללא ידיעתם ,
לצפות ולהקשיב אסור בגלל החששות שהעלית.