קבלת שבת וערבית בפלג המנחה ביום ששי

השאלה:

1) אם יום ששי זה ראש חודש ושבת זה לא ראש חודש האם אז מותר לקבל שבת ולהתפלל ערבית כבר בפלג המנחה? אם כן האם בתפילת ערבית לומר יעלה ויבוא והאם מותר להתחיל לאכול שעדיין יום? אם כן מה לומר בברכת המזון?

2) אם ביום ששי זה ערב ראש חודש ובשבת עצמה זה ראש חודש האם אז מותר לקבל שבת ולהתפלל ערבית בפלג המנחה? אם כן האם בערבית צריך לומר יעלה ויבוא? האם מותר אז להתחיל לאכול סעודת שבת שעדיין יום? אם כן מה לומר בברכת המזון?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. מותר להתפלל ערבית מפלג המנחה ולקבל שבת וממילא אין לומר יעלה ויבוא וכן בסעודה אח"כ אומרים כאילו כבר לילה וכמובן מקדשים. אולם יש לזכור במקרה כזה להתפלל מנחה לפני פלג המנחה וכן צריך לומר ק"ש בשנית אחר צאה"כ.
2.העקרון דומה אלא שהדין הפוך