קידוש לחולה סכרת

השאלה:

1. חולה סכרת שאין באפשרותו לקדש על יין מחמת מצבו הבריאותי, ויכול לשתות או מעט (פחות מ 44 סמ"ק) יין אדום יבש או לחילופין בירה לבנה (מעל 100 סמ"ק). כיצד יעשה קידוש בשבת? האם לומר לו לקדש בלילה על הפת וביום על בירה?
2. לגבי אכילה לפני תפילה בשבת קודש, לצורך נטילת הגלולות: האם עדיף שיאכל חתיכת עוגה דיאט (עודה בחושה, יתכן שאין בה שיעור כזית של קמח) ללא קידוש, או שמא לאחר ברכות השח יקדש ויאכל? האם יש הגבלה של כביצה, או שיוכלו גם יותר?
כחולה סכרת הוא לא יכול לקדש על מיץ ענבים, ובירה לפני תפילה איננה פתרון אידיאלי...
3. האם יש חילוק בין כל הנ"ל בין בני אשכנז לבני ספרד?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. בלילה על פת וביום עדיף יין ולצרף את השומעים לשתיית רביעית אך אם אין שומעים הוא יכול לקדש על בירה לבנה.
2. יאכל בלא קידוש ולאחר ברכות השחר עוגה פחות מביצה.
3. לא.