שבת בר מצווה בישוב ללא עירוב

השאלה:

שלום רב

אני גר במושב שאיננו מוגדר כמושב דתי. גדלתי במשפחה דתית ומשפחתי וילדי שומרים שבת וכשרות למרות שאנו גרים במושב חילוני. בשבתות אנו מקיימים תפילה במניין בבית הכנסת במושב כיוון שיש מספיק תושבים המגיעים לתפילה.

בני הבכור מגיע למצוות בשעה טובה, לימדתיו את הטעמים ואת הקריאה ואנו נקיים שבת בר מצוה כהלכתה. אבי שיחיה, הגיע לגיל 87 וגר במושב אחר שכל תושביו דתיים, רכש קלנועית עם היתר ממכון צומת לנסיעה בשבת שכן אין ביכולתו ללכת את המרחק הדרוש כדי להגיע לביתה"כ רגלית. כיוון שבמושב שלנו אין עירוב, עלתה השאלה האם מותר לו להשתמש בקלנועית בשבת בר המצווה. ללא השימוש בקלנועית לא יוכל להגיע לבית הכנסת המצוי כקילומטר מביתנו.

אודה מאוד במידה ותוכלו לתת לי תשובה כיצד עלי לנהוג שכן לא יעלה על דעתי מצב בו אבי לא יוכל להשתתף בשבת בר המצווה של נכדו.

בתודה ובכבוד רב

התשובה

הרב יעקב אריאל |

תכינו צורת הפתח סביב ישובכם ותבקשו רשות מהמזכירות (כי לא כל המושב שומר שבת) ותזכו לכל הציבור חבילת מצות ובכך תפתרו את הבעיות. תתיעצו עם רב סמוך או רב אזורי כיצד לעשות את העירוב. ללא עירוב כשר הוא לא יוכל להגיע על קלנועית.