מצוות טלית קטן וקורבנות במדבר

השאלה:

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. המצוה מעיקרה היא להטיל ציצית בבגד בן ארבע כנפות. אם אינך הולך עם בגדים כאלה אינך חייב במצוה. כדי לקיים את המצוה אנו הולכים בבגד כזה. בזמן חז"ל היו הולכים בבגדים כאלה ולא היו צריכים להתאמץ ולהמציא בגד מיוחד. אם הטלית הקטנה בעלת גודל של שלשת רבעי אמה על אמה וחצי ורצועות הכתף הם כשליש מהרוחב אתה יוצא י"ח מצות ציצית מן התורה. כיון שמקיימים את המצוה הן בלבישה והן בהתעטפות גם לדעת הרמב"ם מקבלים שכר על שתי הדרכים.
2. לגבי פילים וקופים כך קבעו חז"ל כי הם נחשבו כחיות חריגות באזורנו ואין לזה כל קשר לאותו מדרש שהזכרת.
3. לפי חז"ל עם ישראל הקריבו כל ארבעים שנה במדבר את כל הקרבנות. לפי ראב"ע על דרך הסברא (שמות כט, מב) הקריבו רק כחמישים יום במדבר. לגבי אותו העשוי לפני הר סיני רש"י פרש (במדבר כח, ו) שני פירושים אחד העשויה בהר סיני קודם מתן תורה בברית בהר חורב והשני העשויה בימי המילואים.
4.בנ"י יצאו ממצרים ברכוש גדול ולכן היו לבנ"י החומרים לבנית המשכן. ומה שהיה נזקק להמשך פעילות המקדש כמו שמן וסולת כנראה שקנו מנכרים.
5. אסתר לא התחתנה עם אחשורוש. נכרי לא יכול לשאת בת ישראל אסתר הייתה אנוסה ומעיקר הדין אינה חייבת למסור עצמה על קידוש השם כיון שהיא קרקע עולם.